• Utrecht, the Netherlands
Roadmeister.cc
Internal cable routing ๐Ÿ˜ฑ

Internal cable routing ๐Ÿ˜ฑ

Routing the internal cables was something I was a bit afraid of. However, it was actually easier than I thought. I haven’t installed the bottom bracket yet so that helped a lot.

As I remembered reading an article about internal cables making noise I decided to add some anti-vibration foam (see shopping list) around the two shifter cables and the hydraulic brake cable. I hate rattling noises so have no problem spending 10 euros to avoid irritation. Does this all fit in the frame? Yes, easy peasy!

I still need to do the steering wheel, but so far so good.

8 thoughts on “Internal cable routing ๐Ÿ˜ฑ

  • gaat vlotjes vooruit.
   Het merendeel is idd vrij eenvoudig met hulp van de vrienden van Youtube.
   Die anti rattle foam is idd geen slechte keuze. Ik heb deze er ook in liggen. Het idee was hetzelfde. Voor een paar euro wou ik het risico niet nemen.

   Ik ben wel benieuw hoe de bekabeling door het stuur en de stuurkolom gaat. Dit was bij mij een behoorlijk geklooi.
   Succes alvast nog

  • Thanks!
   Heb je nog tips mbt de bekabeling door het stuur/stuurkolom? Is het je gelukt zonder bijvoorbeeld een cable routing kit van ParkTool?

  • Ik heb er wel wat mee liggen klooien. Maar ik wou eerst de hydraulische kabel niet losmaken van de caliper. Deze was al voorgeinstalleerd en ik had geen zin om dat opnieuw te doen.
   Dus ik moest alle aanpassingen aan de levers doen. Daarom ben ik vanuit de stuurkolom naar de levers moeten gaan en dat was een heel gedoe en ging echt niet soepel.

   Uiteindelijk er toch maar voor gekozen om de calipers los te maken en de bekabeling andersom te doen. En dat ging een stuk eenvoudiger.
   Geen idee als dit uiteindelijk de meeste eenvoudige of de beste manier is, maar het werkte het vlotste voor mij.

   Mijn werkwijze:
   vanwege de beperkte ruimte heb ik de schakel en remkabel samengeplakt (apart was het moeilijker om de 2de kabel door de beperkte ruimte te krijgen) en deze dan van buiten naar binnen erdoor geduwd.
   Uiteindelijk heb ik hiervoor enkel zo een klein pick tooltje gebruikt (geen idee hoe dat effectief noemt, maar het is zo een schroevendraaier met een haakje om kabels te vissen. Deze had ik nog liggen. Maar ik denk dat met een kleine platte schroevendraaier het ook wel mogelijk moet zijn om de kabel zo te kunnen oplichten zodat deze een bocht maakt naar buiten)
   Daarna heb ik dan de levers op het stuur gemonteerd en de kabels ook al aangesloten. Zorg er wel voor dat je ongeveer de positie van je levers al kent in dit geval. Er is wel wat speelruimte om kleine aanpassingen te doen van de levers, maar ze moeten ook geen 5cm verplaatst gaan worden.

   vervolgens heb ik dan de kabels door de stuurkolom naar de juiste plaatsen geleid .De kabels door het frame gaan inderdaad vrij eenvoudig als je je BB nog niet geinstalleerd hebt. Enkel het naar buiten laten komen bij de achter caliper en derailleur was wel een beetje spelen met de kabel, maar gezien de stijfheid van de kabels waren ze wel goed te geleiden. Moest ik het nog eens doen, zou ik er een trekdraad door steken om het net iets vlotter te laten lopen.
   Zodra de kabels er door zaten, heb ik het stuur dan vastgezet.

   op deze manier heb ik de kabels op lengte kunnen maken bij de calipers en derailleurs. En daar heb je net iets meer werkruimte dan aan dat stuur.

   Dus behalve wat stevige tape en een picktool (kost mss 2EUR ofzo in een doe het zelf) heb ik hier geen tools voor gebruikt. Mss dat met zo een volledige toolset het iets sneller gaat, maar zoals ik het beschreven heb, heeft het me pakweg een uurtje gekost. Persoonlijk vind ik het dan het geld niet waard om het 1 of 2 keer jaar nodig te hebben.
   Ik heb veel tijd verloren met de eerste 2 pogingen waar ik de kabels vanuit de stuurkolom door het stuur wou krijgen.

   Wel kan ik als tip geven dat je bij het doorsteken al de richting van de kabels in je hoofd moet hebben zitten. Door die dichtingsring is er maar net voldoende plaats om 4 kabels door je stuurkolom en rond de vork te krijgen. Dus best kan je die al zo laten binnenkomen zodat je niet moet gaan kruisen.

  • Laat je de zwarte kabels waar de rem en deraileurkabels doorheen lopen ook door het frame gaan? Zie namelijk filmpjes waar dit wel gebeurt en filmpjes dat ze alleen als ‘outer routing cable’ worden gebruikt.

  • Hi,
   I’m building a similar bike. Could you tell me. How many metres of cable do you need for the brakes and for the shifter and deraulier, please?

   THanks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *